Login | Site map | Print
Her er de interaktive undervisningsmaterialer eleverne kan anvende ved arbejdet med webparlamentet Info Webparlamenter
Hvad skal der ske?
Præsentation
Ideudvikling
Projektudvikling
Webhøring
Søgning på internettet
Vid gi'r bid
Find på søgeord
Opgave
Læs linksider
Vurder brugbarhed
Brug oplysningerne
Biblioteket
Interview
Respons
Det gode argument

Find på søgeord

Søgeord er de ord man skriver i Googles søgefelt.

 

Når Google leder efter sider, søger den efter de sider hvor de ord man har skrevet, står på.

 

Derfor er søgeord ikke det samme som emneord: Sider om Harry Potter finder man næppe med søgeordet "børnelitteratur". Sådan et ord kan man bruge i et register som Jubii eller Yahoo (men det er en helt anden sag).

 

Altså: Målet er at finde ord der står på de sider man vil finde.

 

Det betyder at man skal forestille sig hvad det er for nogle ord der vil stå på siderne, som ikke står på andre sider. Skriver man Harry i søgefeltet får man nemlig både sider om Harry Potter, men også sider skrevet af Harry Jensen, om DSB-bamsen Harry osv.

 

Skriver man Harry Potter, kommer man tættere på, men man vil stadig få sider om Harry der laver potter og Harry der potter i golf. Søgemaskinen søger nemlig på hele siden efter de ord man skriver. De behøver altså ikke stå det samme sted. Vil man finde ord der står sammen, kan man skrive dem i gåseøjne. "Harry Potter" finder således kun sider hvor ordene Harry og Potter står lige efter hinanden.

Prøv at klikke her og se hvor mange hits, det vil sige fundne sider, en søgning på "Harry Potter" giver. Hitsene kan aflæses på den blå streg øverst til højre.

 

Som det fremgår giver en søgning på hele internettet mere end 4 millioner hits. Det vil nok tage lidt tid at søge dem igennem.

 

I eksemplet ovenfor er der klikket i cirklen ved "sider på dansk" og klikket søg igen. Derved er de 4 millioner reduceret til ca. 20.500 sider.

 

Så vi må tættere på. Nu er det det er smart at vide mere nøjagtigt hvad det egentlig er vi søger efter. Vi forestiller os at vi gerne vil kende titlen på den 5. Harry Potter-bog på dansk.

 

Præcisering af søgning

Som sagt søger Google efter alle ord på siden, så det gælder om at finde et ord der vil stå på siden hvor bogens titel står og ikke på andre sider. Hvad foreslår I?

 

"Titel" kunne være en mulighed. Det kunne fx stå på en side hvor der står: "Den 5. Harry Potterbogs titel er ...". Men det er nok sjældent at vi siger det så formelt.

 

En anden mulighed kunne være at det står på en side hvor der står "Den 5. Harry Potterbog hedder ... på dansk." Lad os prøve med ordene  "5.", "Harry Potter", "hedder" og "dansk". Klik her.

 

Det giver nogle hundrede hits. Det er stadig for mange. Hvad ved vi mon mere om den 5. bog? Måske ved vi at kommer på forlaget Gyldendal. Hvis vi tilføjer "Gyldendal" til den foregående søgning får vi dette resultat. Der er nu omkring 50 hits. Det er stadig i overkanten, men lad os nøjes med det.

 

Blandt disse sider findes svaret. Men hvor? Det er opgaven i næste trin (at læse linksider) at finde ud af det.

 

Men før vi går i gang skal I prøve at komme videre med jeres egen opgave.

Webmaster: Jeppe Bundsgaard
SmartSite Publisher