Tankekort på hjemmesiden
Et tankekort kan bruges til at få styr på tankerne, så man kan se hvordan de hænger sammen - og måske kan opdage at man mangler at tænke over noget.
Et tankekort laves med den funktion der hedder Indsæt diagram. Klik på den orange pil på den side hvor du vil sætte et diagram ind, og vælg "Diagram".
Cirklerne, ellipserne og rektanglerne kaldes knudepunkter og linierne imellem dem kaldes relationer.
Signe, Peter og nogle af deres klassekammerater har lavet nedenstående tankekort. De overvejer at deres forslag til parlamentet skal være at oprette kantiner på alle skoler.
|
Ideudvikling
Webparlamentet handler først og fremmest om at komme på og vælge den bedste ide. Den ide der kan forandre tingene til det bedre.
Gode ideer kommer når man mindst venter det - mens man er i bad, når man løber sig en tur, når noget driller og kunne være anderledes. Ofte får vi ideerne og glemmer dem igen, for det er jo ikke op til os at forandre skolen eller livet for unge i kommunen, eller hvad det nu er der er emnet for jeres Webparlament.
Men med Webparlamentet er det lige netop det der er målet.
I skal finde noget der kunne være bedre, finde den gode ide der kan løse problemet, holde fast i den og udvikle den.
Problemer!
Ideer er til for at løse problemer. Så start med at diskutere hvad I synes der er galt inden for jeres emne.
Lav fx i fællesskab et tankemylder (en brainstorm) om problemerne inden for det område I arbejder med, og diskuter hvilket problem der er væsentligst at få løst.
Vær åbne og accepter de problemer jeres kammerater påpeger: Hvis jeres kammerat synes noget er et problem - så er det jo et problem for ham eller hende. Også selv om I ikke synes det er et problem.
Vælg dernæst et par eller flere af problemerne ud til nærmere undersøgelse. Nu er det tid til at få...
Ideer
Start med at lave et stykke papir eller et dokument på computeren for hvert problem I vil arbejde med. Lav nu et nyt tankemylder for hvert problem med ideer der kunne løse problemet.
Til at starte med er det vigtigt at dyrke ideerne. Vent med kritikken!
Del jeres ideer. De bedste ideer er ofte dem der er skabt i fællesskab - der hvor man ikke ved bagefter hvis ide det egentlig var oprindelig. Byg derfor videre på hinandens ideer.
Prøv at finde på ideerne på forskellige måder:
- Lad papirerne med problemer gå på omgang, så I skiftes til at skrive ideer ved hvert problem.
- Koncentrer jer om ét problem. Vælg en sekretær. En af jer starter med at sige hvad han eller hun tænker, den næste siger hvad dét fik ham eller hende til at tænke på. Fortsæt på den måde, fx i 5 minutter for hvert problem. Sekretæren skriver alt hvad de andre siger, ned.
Vælg de bedste ideer
Når I synes I er tømt for ideer, er det tid til at vælge de bedste ideer ud. Diskuter dem igennem.
Prøv at tage diskussionen på forskellige måder:
- Stil hver for sig ideerne op i grupper, og se om nogle af dem er ens eller måske løser flere problemer
- Giv hver for sig ideerne en karakter på en skala fra 1-10, og ranger dem efter det
- Find på argumenter for de ideer I synes er bedst.
- Diskuter argumenterne og forsøg at blive enige om karaktergivningen - eller bliv enige om hvorfor I er uenige.
- Gå på kompromis!
Tegn ideerne
Når I har fundet nogle ideer - fx 3 eller 5 - som I vil gå videre med, er det tid til at få dem udfoldet noget mere. Lav fx et tankekort (et mind map) for hver ide. I jeres Webparlament kan I anvende det værktøj der hedder "diagram" til at lave et tankekort. Se vejledningsboksen til højre.
|